Investmentbolag vs Aktiefonder

En fråga jag ofta får är om man bör köpa investmentbolag eller aktiefonder, därför tänkte jag lyfta fram dessa två olika investeringstyperna.

En aktiefond ger oftast en bredare riskspridning, i en enda fond kan det finns en korg med 100-tals olika aktier. Ett investmentbolag ger en mer koncentrerad portfölj, där det t.ex. finns 15 bolag som utgör kärninnehaven.

Själva avgiften för en aktiefond betalas i form av en förvaltningsavgift, och varierar från fond till fond. Däremot hos ett investmentbolag så är kostnaden i resultaträkningen vilket utgör t.ex. personalkostnader osv. De allra flesta investmentbolag har en väldigt låg förvaltningsavgift i klass med billiga global eller indexfonder.

Nu tänker jag gå in på hur investmentbolag, aktiefonder och börsen har presterat under en femårsperiod så du får en överblick hur det har sett ut rent avkastningsmässigt…

Om du tar en titt på bilden nedan så visar den att… Investmentbolag presterat betydligt bättre än börsen och kategorin aktiefonder.

Investmentbolag har presterat en avkastning på 155%, börsen har givit 85% i avkastning och Aktiefonder som kategori har givit en avkastning på 70% över denna perioden. Källa: Nordnet

Jag tänkte även visa dig de 5 investmentbolagen som har presterat bäst de senaste 5 åren, respektive de 5 aktiefonderna som har presterat bäst de senaste 5 åren.

Här ser vi att Bure på första plats som har presterat fantastiska 390% under en period om 5 år, vilket är en fantastisk utveckling! Detta är ingen rekommendation, det är viktigt att göra sin egen hemläxa! – Källa: Nordnet

Som du ser nedan så utgörs de 5 bästa fonderna på den här listan av enbart teknikfonder, som har gått väldigt bra under de senaste åren.

Här har Swedbank Robur Ny Teknik presterat bäst med 250% under en femårsperiod, vilket är väldigt bra avkastning! Källa:Nordnet

Vi kan här konstatera utifrån dessa grafer och olika listor, så har Investmentbolag som kategori presterat bättre än börsen och aktiefonder som kategori.

Det som av många ses som en fördel med Investmentbolag är att du kan ofta få en substansrabatt gentemot att köpa aktierna i Investmentbolaget separat, i vissa fall kan rabatten vara på uppemot 15-20%.

Nedan har jag listat en sammanställning av substansrabatter eller premier bland Investmentbolagen, denna sammanställningen kommer från hemsidan http://ibindex.se/ibi/#/index som gör att man kan hålla koll på Investmentbolagen på ett enkelt sätt.

Grön färg till vänster visar hur mycket substansrabatt ett bolag har, röd färg till vänster visar om bolaget har en premie. Källa: ibindex

Sammanfattningsvis vill jag nämna att både Investmentbolag och Aktiefonder är en bra investeringsform, det ger en bra riskspridning och du överlåter din “förvaltning” till någon annan som är “proffs” och arbetar med detta dagligen och som gör sitt bästa för att generera en god avkastning på dina pengar.

Investmentbolag har överpresterat och gett en bättre avkastning än Aktiefonder och Börsen historiskt. Men historisk avkastning är ingen garanti för framtiden och jag tycker att det ena utesluter inte det andra, man skulle kunna ha både och. Bara för att Investmentbolag har presterat bra historiskt så skall man inte enbart ha Investmentbolag i sin portfölj, utan jag brukar prata om att Investmentbolag är en bra bas i en portfölj.

Sedan är det självklart bra att komplettera med andra typer av aktier eller aktiefonder, för att få en bredare och mer balanserad portfölj som ger en bra riskspridning och potentiellt bra avkastning i förhållande till vilken risk du har tagit.

Hoppas du tyckte om detta inlägget, skriv gärna till mig på mailen kontakt@pengarpodden.se eller skicka ett meddelande till Pengarpodden på Instagram om du har några frågor!

/Patrik

Pengarpodden

Kommentera