Blogg

money-2724241_1920

Förord: Jag är 25år gammal och har ett ”vanligt” arbete och har lyckats spara/investera ihop en bit över 1miljon kronor, jag blev miljonär vid 22års ålder.

Jag har på egen hand lyckats spara undan en hel del pengar genom åren och kan jag så kan du också! Jag vet att alla har olika förutsättningar för att kunna spara och lägga undan pengar, men jag skulle säga att nästan alla kan göra små saker i sin vardag för att lägga undan och spara pengar utan att behöva rucka på sin livskvalité. Vill du göra drastiska förändringar i din ekonomi, så går det också självklart och det gör att du kan spara ännu mer pengar. Men jag skulle rekommendera att göra små förändringar till att börja med, ibland krävs det inte så mycket för att sätta bollen i rullning mot sparandet.
Det behöver inte vara mycket pengar som du sparar i början, utan det viktigaste är att du faktiskt kommer igång!

Varför spara pengar undrar du kanske? För pengar är ett sätt för dig att skapa frihet, att frigöra tid och slippa stress kring din ekonomi. Att spara betyder så olika för många, det kan vara att spara till en drömresa, det kan vara att köpa en bil, det kan vara att köpa en bostad eller bara bygga upp ett långsiktigt sparande. Jag själv sparar av flera olika orsaker, men mest för friheten… Att kunna ha friheten att göra saker jag vill och inte behöva vara beroende av lönen från mitt arbete.

Den friheten pengar har skapat för mig, har gjort att jag gjort verklighet av drömmen jag haft att starta ett eget företag. Jag driver detta företag vid sidan av mitt ”vanliga” arbete, jag har nyligen varit tjänstledig i ett halvår för att ägna mer tid åt företaget. Utan mina sparade pengar hade detta inte varit möjligt, jag var tjänstledig i ett halvår utan att plocka ut någon lön…Det kallar jag frihet!

1 – SÄTT UPP MÅL FÖR DITT SPARANDE

paper-3190198_1920

Det är viktigt att sätta upp mål med ditt sparande, oavsett om det är en bostad, resa, bil eller liknande som du drömmer om. Det blir lättare att visualisera och motivera ditt sparande, när du t.ex. kan drömma dig bort och tänka på när du ligger på stranden i något varmt land och läser en bok.
Så försök komma fram till vilket belopp du behöver spara ihop till och hur lång tid du räknar med att det skall ta.

Se sedan över dina utgifter, t.ex. dina fasta kostnader såsom bostad går kanske inte att göra så mycket åt. Men det rörliga kostnaderna kan du kanske påverka mycket mer såsom, matkostnader, transportkostnader, nöje och konsumtion osv. Det är inget måste med att göra upp en budget, utan mest att identifiera dina kostnader. På saker du potentiellt skulle kunna klara dig utan. Oftast får man en aha-upplevelse och inser t.ex. ”Oj vad mycket pengar jag lägger på kläder varje månad”.

Det du skulle kunna göra är att äta mindre ute, laga mer matlådor. En utelunch kan kosta t.ex. 80kr och äter du ute varje arbetsdag så blir det 80×5=400kr per vecka. Om du lagar din mat själv kanske det bara kostar 20kr. Det gör att du kan spara 300kr i veckan, det blir 1200kr i månaden och 14 400kr per år. Det är en resa utomlands!

Skippa kaffe ute på stan för 30kr, försök ta med dig hemifrån eller om du har gratis kaffe på arbetet. Det blir ca 150kr i sparande pengar på en arbetsvecka, 600kr på en månad och 7200kr på ett år.

Försök sluta snusa eller röka, min pappa har snusat i ca 30år och i perioder även rökt. Nu har han både slutat snusa och röka, han är fri från detta sedan ett halvår tillbaks (Så stolt över honom!). Min pappa har någon app på mobilen som visar hur mycket pengar han har sparat på att sluta snusa, det är riktigt mycket pengar som finns att spara här!

Jag själv brukar alltid äta gröt till frukost, det kostar ca 1,5kr per portion, samt är nyttigt och något du står dig länge på. Många andra som jag känner äter t.ex. kvarg som kostar 15-17kr per burk, här finns det pengar att spara!

Cykla eller åk kollektivt någon/några dagar i veckan, istället för att ta bilen.
Det jag uppfattar att många underskattar är de ”små” utgifterna, det blir rätt stora pengar om man lägger ihop alla ovanstående utgifter. Det är pengar som kan användas till betydligt roligare saker, som t.ex. åka på en resa eller att uppnå någon dröm du har. Jag vet att det är lätt hänt att äta lunch ute, att ta en hämtkaffe på stan, men försök att undvika detta som ett steg i att nå en större frihet och nå dina drömmar.

2 – HUR MYCKET SKALL JAG SPARA?

analytics-3265840_1920

Självklart är detta väldigt individuellt, alla har olika förutsättningar att lägga undan pengar. Men en ”grundregel” brukar vara att lägga undan 10% av sin lön. Kan du lägga undan mer är det jättebra, om du t.ex. tjänar 15 000kr efter skatt så sparar du helt enkelt 1500kr per månad. Det allra viktigaste är att du faktiskt kommer igång och börjar spara.

Sedan kan det vara bra att du anpassar ditt sparande utifrån dina mål, att du vill nå upp till något mål inom en viss tid och se över hur lång tid det tar att spara ihop till ditt mål beroende på vilket belopp du sparar varje månad.
Har du svårt att hålla i pengarna, skulle ett superbra tips vara att direkt när du får in lönen på kontot t.ex. 15 000kr. Så överför du den summan du väljer att spara till någon i familjen som du litar på, så sätter du den överföringen automatiskt varje månad. Så att du inte har möjlighet att spendera dem pengarna på ”onödiga” utgifter, du lär dig ”leva” utan dem pengarna och anpassar dina utgifter efter en ”lägre” inkomst. Sedan när du behöver pengarna om du nått upp till ditt mål, kan du bara be personen överföra pengarna igen.

Många som känner mig anser nog mig som lite mer extrem inom sparandet, jag tycker att jag lever ett normalt liv och känner mig nöjd med min tillvaro. Jag sparar en hel del varje månad, jag har låga omkostnader och en helt okej inkomst. I själva verket är sparande, aktier och fonder ett av mina absolut största intressen och jag brinner verkligen för ämnet. Därav har jag inga problem att spara pengar, mitt tänkande kring sparande går per automatik.

3 – LÅNGSIKTIGHET

money-2696234_1920

Det är väldigt viktigt att tänka långsiktigt i ditt sparande, väldigt många har svårt att vara disciplinerade och välja belöning i framtiden framför belöning just nu. Det är därför jag tror många av dem knepen jag har nämnt i detta inlägg är viktiga att kombinera för att nå dina drömmar och mål.
Du kan både spara och leva ett normalt liv, i många fall tror folk att antigen måste jag gå all in på sparandet eller inte spara alls. Det gäller att hitta en balans i livet där du känner att du prioriterar rätt enligt dina principer, att du kan göra avkall på att inte äta lunch ute varje dag och du kommer märka att det inte är så farligt trots allt.

Jag och min sambo hade en tanke om att vi skulle gå ut och äta på restaurang på helgen varannan vecka, det har snarare blivit en gång i månaden eller kanske till och med varannan månad. Jag tycker man njuter mycket mer när man väl är ute och äter en god middag, om det blir en vana som du gör oftare så tycker jag man inte uppskattar det lika mycket.

Enligt en del statistik så sparar 25% av Sveriges befolkning inga pengar alls, det tycker jag är skrämmande siffra. Det är viktigt att ha ett långsiktigt sparande, för att skapa en trygghet och mindre stress i vardagen. Att kunna bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter, att kunna resa utomlands om du har det som en dröm. Utan leva med kniven mot strupen varje månad, utan ha ett sparande som du kan känna dig trygg med.
Våga tänk långsiktigt i din egen ekonomi, det viktigaste är att du faktiskt sparar någonting.

4 – INVESTERA

accounting-achievement-aerial-1043506

Skall du ha pengarna inom 3-5år skulle jag rekommendera att inte investera pengarna, anledningen till detta är att om du investerar i t.ex. aktier eller fonder. Så kan det inom 3-5år ske något drastiskt såsom en ekonomiskkris som gör att dina investeringar sjunker i värde, det gör att om du behöver pengarna snart så är det inte säkert att dem har samma värde som du ursprungligen hade. Därför är det en onödig risk att ta om du skall ha pengarna snart till t.ex. ett bostadsköp eller liknande.

Jag investerar främst i aktier, jag har investerat i aktier sedan 2013 och aktier är ett av mina största intressen. Därför lägger jag ner en hel del tid på mina investeringar, med att läsa på, kolla nyheter och bevaka företag. Jag investerar även en hel del i mitt företag, som är ett e-handelsföretag som förhoppningsvis skall börja generera en del pengar inom 1år.

Min sambo däremot, som inte är det minsta intresserad av aktier eller fonder hon har en helt annan strategi. Jag har fått in henne på att verkligen börja spara långsiktigt, hon har lite aktier men mesta dels har hon fonder. Varje månad när lönen kommer så överförs en del av den till en annan bank, där köps automatiskt en svensk gratis indexfond för hela beloppet. För min sambo som är helt ointresserad av aktier/fonder, är detta ett superbra alternativ då hon inte behöver lyfta ett enda handtag… Allt görs automatiskt! Sedan har hon en portfölj med flera aktier, stora stabila bolag som tickar på. Hennes sparande är långsiktigt i både fonder och aktier. Hon sparar en hel del till sin buffert också, för att kunna ha en stabil och trygg ekonomi.

Så mitt tips till dig som inte är intresserad av aktier eller investeringar, för dig är det bästa att hitta en billig svensk indexfond eller billig global fond. På Avanza eller Nordnet har dem gratis indexfonder som följer svenska index såsom omx30 (De 30 största bolagen på stockholmsbörsen) t.ex. Volvo, banker, Astra Zeneca, Investor, Telia osv.

Det bästa du kan göra är att månadsspara varje månad och köpa en billig indexfond eller aktier om du är lite mer kunnig och intresserad. Över en lång period kommer du ha en bra genomsnittlig inköpskurs av fonden, om fonden t.ex. kostar 100kr så någon gång kommer du köpa på 100kr, nästa gång kanske på 105, sedan 90 och sedan kanske 70 en annan gång. Då på längre sikt får du en bra genomsnittlig inköpskurs i fonden.

Men kom ihåg, aktier och fonder är förknippade med risk och det är inte säkert att värdet är detsamma när du skall plocka ut pengarna. Så var noga med att du investerar pengar du inte ”behöver” inom minst 3-5år.

Glöm inte att spara långsiktigt!

5 – VÄNTA INTE, BÖRJA IDAG

piggy-bank-2889042_1920

En väldigt viktig sak är att inte vänta, utan börja direkt och göra en del små förändringar. Börja fundera på vad du skulle kunna ändra i din vardag och vad du skulle kunna klara dig utan. Det är när du väl kommer igång och sätter bollen i rullning som det börjar hända en hel del saker. Även de små utgifterna kan bli stora pengar på längre sikt, jag tänker i många fall ”Det är inte de stora inkomsterna du blir rik på, det är de små utgifterna”.

Ofta anpassar många sin ekonomi efter vad dem tjänar, har man en bra lön skulle jag säga att många har en lite dyrare bil, ett dyrare boende osv. Tjänar du lite mindre så är det kanske ännu viktigare att se över sin ekonomi för att kunna prioritera och optimera sitt sparande, för att ha möjlighet att kunna ha mer frihet och slippa stressen över pengar i vardagen.

Det är lätt att skjuta upp sparandet, det är så mycket saker som lockar och det kan kännas svårt att komma i gång och veta vart du skall börja. Har du en partner så se till att komma överens om sparandet, våga prata ekonomi och stötta varandra på denna resan. Det blir betydligt enklare om ni kan prata sinsemellan och peppa varandra, ta ett rejält grepp om ert sparande och bli chef över din egen ekonomi. Har du ingen partner, så kan din familj eller vänner vara ett bra bollplank i din ekonomiska resa.

6 – BONUS

achievement-18134_1920

Jag nämnde tidigare lite om investeringar och även en del om långsiktighet, jag tänkte visa hur viktigt det är med avkastning och tid för att du skall få en uppfattning om hur stor skillnad det gör. När du investerar pengar i t.ex. aktier eller fonder så är det i syfte att få avkastning på dina pengar. Det finns något som heter ränta på ränta effekten, som är helt fantastiskt! Det går ut på att låt säga du sparar 1000kr i en fond och får hela 7% avkastning på ett år efter eventuella fondavgifter, då får du 70kr i vinst innan skatt och du har 1070kr totalt. året efter får du 7% i avkastning igen fast denna gång på 1070kr, då får du nästan 75kr i vinst före skatt. Året efter får du 7% avkastning fast på beloppet 1145kr, då får du en vinst före skatt på 80kr och så fortsätter det så. Visst är det fantastiskt?

Mitt tips är att månadsspara varje månad ett visst belopp i t.ex. aktier eller fonder och låta dina pengar jobba för dig med hjälp av ränta på ränta effekten. För att ge dig en uppfattning om hur mycket ränta på ränta effekten ger dig med ett långsiktigt månadssparande skall jag ge två exempel.

Låt oss säga att du sparar 2000kr i månaden i aktier eller fonder, du får en genomsnittlig avkastning på t.ex. 8% per år vilket är rätt hög avkastning. 2000kr i månaden med 8% avkastning ger dig 1miljon på 18år och 8 månader, skulle du spara motsvarande 2000kr i månaden på ett vanligt sparkonto med nästintill 0% ränta skulle dem pengarna endast var värda 448 000kr efter lika lång tid.
Om du är t.ex. 25år och skall spara 2000kr i månaden fram tills du är 65år, alltså 40år med 8% avkastning så skulle dina pengar vara värda nästan 6,5miljon! Jag tar dock inte hänsyn till inflation eller skatter i dessa beräkningar, jag vill visa hur viktigt det är att börja spara och verkligen spara långsiktigt. Även mindre pengar kan bli enormt mycket på längre sikt om du sparar regelbundet, får avkastning på dina pengar och är långsiktig.

Här nedan har du länken, där du själv kan räkna ut vad ditt sparande skulle växa till vid olika scenarion. https://rakna.net/berakna/aktiesparande/

https://pengarpodden.com/ | kontakt@pengarpodden.se